TAPÍS DE LA CREACIÓ
DOCUMENTACIÓ GENERAL Autor: desconegut Cronologia: primera meitat del segle XII Estil: romànic Tècnica: brodat de llana Suport: sarja de lli Localització actual: catedral de Girona CONTEXT HISTÒRIC
El Tapís de la Creació és el teixit romànic més important que ha arribat fins als nostres dies. Es tracta d'un brodat que mostra un complex programa iconogràfic i que presenta tota mena d'influències. La seva datació sempre ha estat causa de polèmica. Si bé al començament es pensava que era dels darrers anys del segle XII, les últimes investigacions avancen la data un segle.
|
ANÀLISI FORMAL
La iconografia li atorga una ingenuïtat deliciosa, molt apreciada avui dia. La composició gira entorn de la figura del Pantocràtor, situat al cercle central. Al seu voltant es desenvolupen, en un cercle concèntric més gran, vuit escenes del Gènesi. Aquests dos cercles concèntrics configuren el primer registre dels tres que conformen el tapís. En el segon registre hi ha els mesos i les estacions de l'any; i en el tercer es desenvolupa un fris continu amb diverses escenes de la història de la invenció de la Santa Creu. En la línia de la pintura romànica, les figures són completament planes.
|
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada